Recensioner

Som nioåring kommer han som krigsbarn till fosterhemmet i byn Rumpetorp på Öland. Fyra år har nu gått och Antti, som har svårt med svenska språket, blir kallad både efterbliven och obildbar. Han känner sig ensam och övergiven i tron att varken mamman eller fosterfamiljen vill ha honom. När flera bränder inträffar får Antti, som ses som främling i byn, skulden. I Rumpetorps bymentalitet ryms både inskränkthet och förljugenhet. En del av det gottgörs av Tjalle, farfar till en av Anttis klasskamrater, som ser att Antti far illa i fosterfamiljen.

Språket flyter lätt över de drygt etthundra sidorna och berättelsen om Finnpojken kan med god behållning läsas av både vuxna och unga. Ett plus för kartan över byn samt omslaget!

Elsbeth Hermansson, Bibliotekstjänst


Barbro Törnereds böcker handlar om verkliga människor och händelser men i en miljö som är både sanning och saga. Det som skildras har verklighetsunderlag, samtidigt är det romanens oförutsägbara skeende. Med Margit Friberg och Vilhelm Moberg i minnet kan man gott fortsätta med Anna Billing [Törnereds syster] och Barbro Törnered. De har berättelser värda att läsas.

Ölandsbladet